Wat staat er nog meer op een etiket?

Als de term 'light. op het etiket van een voedingsmiddel wordt gebruikt, wil dat zeggen dat het product ten minste eenderde minder calorieën, suiker of vet bevat dan vergelijkbare producten. Staat er 'dieet: voor de naam van een voedingsmiddel, dan wil dat zeggen dat het product in een bepaald dieet past. Er moet dan ook worden aangegeven welk dieet er bedoeld wordt. Zo slaat het woord 'dieet' in dieetmargarine niet op de hoeveelheid vet. maar op het soort vet. Dieetmargarine bevat evenveel vet als gewone margarine, maar bevat hoofdzakelijk onverzadigde vetten (en die zijn beter voor je, zoals je inmiddels weet). 1» termen 'suikervrij' en 'zonder suiker' mogen worden gebruikt als het product geen kristalsuiker of andere suikers bevat, terwijl soortgelijke producten wel suiker(s) bevatten. De termen 'zonder toegevoegde suikers' en 'ongezoet' mogen gebruikt worden als er geen suiker(s), honing of siropen zijn toegevoegd. Zo'n product kan dus toch suiker bevatten, omdat die er van nature al in zit, zoals bij vruchtensap, dat van nature vruchtensuiker bevat. Soms voegt een producent extra vitamines en/of mineralen toe aan het product (bijvoorbeeld melk niet extra calcium) en vermeld thij dit op het etiket. Die toevoegingen zijn aan regels gebonden om de veiligheid te garanderen.

Sommige levensmiddelen, zoals vers vlees, gevogelte, vis, fruit en groenten hebben geen etiket. Je moet zelf bepalen of iets goed voor je is. Geen probleem: ✓ Een kip van anderhalve kilo levert vier individuele porties (een dubbele filet en twee poten/dijen). Een kip is een heel geschikt product wanneer je op dieet bent. Je kunt de kip in stukken verdelen, het vel verwijderen (weg met al dat vet en die cholesterol) en de delen afzonderlijk invriezen om later in de week te gebruiken. Ben je niet zo dol op het uit elkaar trekken van een kip? Nou vooruit, dan mag je ook losse delen kopen (poten en filets).

Vis bevat vetzuren die goed zijn voor je hart (zie hoofdstuk 7 voor meer over verzadigde en onverzadigde vetten) en is nog lekker ook. Sommige mensen bewaren vis een dag in de koelkast, maar ik bereid vis liever dezelfde dag nog. ✓ Veel mensen zijn dol op rood vlees. Maar het hoeft niet altijd rundvlees te zijn. Probeer ook eens vetarme sojaburgers of kalkoenburgers (wel goed doorbakken) als vervangers. Wil je toch per se rundvlees? Kies dan voor heel mager gehakt, tartaar of rosbief.

Diepvriesproducten hebben wel een etiket, maar ik noem ze hier toch, omdat ze vaak als hoofdgerecht gebruikt worden. Complete diepvriesmaaltijden bieden een makkelijk en snel alternatief voor zelf koken op dagen dat je gewoon even geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Doe dat gerust zo nu en dan. Kies wel de magere varianten. Met groenten. Doe er een salade bij. Klaar. Lekker.

Fruit en groenten kies je op kleur. Wat voedingsstoffen betreft zijn groene en hardgele producten de beste keuze. Kies daarnaast voor uien, knoflook, bloemkool, spruitjes en verschillende koolsoorten.